Bu Blogda Ara

13 Nisan 2015 Pazartesi

SHİNE




Üstün zekalı olarak nitelendirdiğimiz  bazı alanlarda üstün yeteneği olan çocukların ailelerinin tutum ve davranışları Onları hayatta başarılı ve mutlu edebileceği kadar tam tersi durumlar yaşamalarına da sebep olabiliyor. Burada, çocukluğunda gerçekleştiremediklerini çocuğunun gerçekleştirmesi için aşırı baskı yapan ebeveynlerden bahsediyoruz. Hani vardır ya ' Bu imkanlar bana verilmiş olsaydı, neler yapardım neler diye ' vurgulamalarla çocuk büyüten anne babalar ve bunların türevleri.

Sinemanın kolay anlaşılır, eğlenceli dili topluma psikolojik mesajlar vermek için sıklıkla kullanılıyor. 1996 yapımı, Avusturyalı piyanist David Helfgott’ un gerçek yaşam öyküsünden uyarlanan Shine ' da  yukarıda bahsettiğim anlamda çok başarılı bir örnek. Bu örnekte müzik dehası olan bir çocuğun, babasının tavırları neticesinde yaşadığı bunalımlar anlatılıyor.


Musevi bir ailenin çocuğu olan David, çocukluğunda müziğe karşı olan tutkusu babası tarafından reddedilince Oedipus Kompleksi iyice belirginleşen kendi babasının yarattığı içe kapalı, aşırı tutucu aile ortamında yaşamaktadır. Baba 3 çocuğuna da piyano çalmayı öğretmiştir. David' in katıldığı yarışmalarda dikkat çekici başarılar elde etmesi ile babanın regresyonu tırmanmakta, bir yandan oğlu ile gurur duymasına rağmen, diğer yandan zamanında babası tarafından benzer başarıları elde etme şansı elinden alındığı için agresifleşmekte ve katılaşmaktadır. David' in ergenliği, babasının  aralarındaki sevginin, aile birliğinin sarsılmazlığı, David' i sadece kendisinin sonsuza dek seveceği zannı üzerine kurduğu aşırı baskıcı tavırla geçer. Baba oğlunu kaybedeceğini düşünerek eğitimine ABD' de devam ettirme şansını yokeder.  David yaşadığı baskılar nedeniyle gittikçe a-tipik davranış bozuklukları göstermeye başlamıştır. 

Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nden gelen teklif ile David babası ile bağları koparmak pahasına İngiltere' ye gider.  Burada her ne kadar hayal ettiği özgürlüğe kavuşup müziğin hayranlık verici dünyasında yaşasa da babasının Onunla iletişimi reddedişi ruhunu yaralamaya devam eder ve bir çeşit  başkaldırı olarak babasının çalmasını en çok istediği ama en zor eserlerden biri olan Brahmaninov’un 3. Konçertosu’nu çalarken bir sinir krizi geçirir. Hayatının bundan sonraki dönemini toplumsallaşma ve kişiler arası iletişim kurmada güçlükler yaşayarak geçirir. Final ise ; izleyecekler için süpriz olarak kalsın.




2 yorum:

  1. Özellikle küçük yaşlarda çocuklara mümkün olduğunca çok seçenek sunmak lazım. Bırakın denesin, değişik spor Dallarını müziği resimi ,yeteneklerini göstermeleri için fırsat verin.Yoksa sadece anne yada baba istiyor diye zevk almadan yaptığı bir aktivite çocuğumuza hiç bir şey kazandirmaz.

    YanıtlaSil
  2. Çok doğru, teşekkürler.

    YanıtlaSil