Bu Blogda Ara

11 Nisan 2015 Cumartesi

Nietzsche Ağladığında



Yıllar önce Irvin Yalom' un sadece bir yazar olduğunu sanarak  Nietzsche Ağladığı' nda isimli romanını okumuştum. Tam da benim gibi varoluşçuluğu sorgulayan biri için Freud ile Breur' un dostluğu çerçevesinde Friedrich Wilhelm Nietzsche  ile yapılan tedavi amaçlı sohbetler  ya da bir çeşit ters transferans nedeni ile sarsıcı bir romandı.
Şimdi bu konular ile akademik olarak ilgilenmeye başladıkça ,etkisi ve elbette kitabın tadı başkalaşmaya başladı. Ayrıca Yalom' un Rus kökenli Yahudi asıllı ABD'li psikiyatrist, varoluşçu, psikoterapist, yazar ve eğitimci olduğunuda öğrenmiş oldum.
Kitabın oldukça başarılı bir uyarlaması olan filmi ile ile ilgili bilgiler aşağıda.
Varoluş soruları ve psikolojinin başlangıcı ile ilgilenenlere zevkle tavsiye ederim.
 
19. yüzyıl Viyana'sı... çok hoş ve alımlı bir kadın olan Lou Salome, dönemin meşhur doktoru Breuer'i ziyarete gelir ve henüz iki kitabı basılmış ve pek tanınmayan filozof Nietzsche ye yardım etmesi için rica da bulunur. Ona göre, Nietzsche nin yaşamakta olduğu duygusal çöküntü nedeniyle, Avrupanın kültürel geleceği tehlikededir... Dr.Breuer ilk etapta bu teklife sıcak bakmamasına rağmen, Salome'un çekiciliğinden etkilenir ve teklifi kabul eder. Dr.Breuer in, Nietzsche ile tanışmasıyla hayatı değişecektir. çünkü bu adam, çok farklı fikirleri olan, sıradışı biridir. Ve bir süre sonra, hasta ile doktorun yer değiştireceği diyaloglara gebe olacak bir tanışma olacaktır bu...
Irvin D. Yalom'un aynı isimli, basıldığı 1992 senesinde çok ses getiren kurgu romanından uyarlanan bu filmde, Psikanalizm in öncüsü Sigmund Freud'un gençliği ile de karşılaşıyoruz.
 
           
02 Ağustos 2007
2007 - ABD
DramGizemPsikolojik
105 Dak.


Pinchas Perry

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder